En dag ad gangen. Tanker efter tur til Rumænien
Når jeg hjemme i vores køkken, åbner et af skabene, bugner det med madvarer. Sukker, mel, kiks lidt slik m.v., kigger jeg i køleskabet er der mælk, friske grønsager, smør, brød og meget mere.Tur til Rumænien
De går ikke i supermarkedet og køber ind til 14 dage, for der er ingen penge. Mange mennesker er arbejdsløse, og af dem der har arbejde, er rigtig mange løsarbejdere. De plukker vindruer, høster majs med hånden, hjælper til med at reparere huse o.s.v. De får løn for den dag, de arbejder, og kan så på vejen hjem købe mad, hvis de da ikke får lønnen udbetalt i naturalier f.eks. vin, som de konsumerer en stor del af, inden de kommer hjem.
Skrabeæg eller økologi
Vores luksus problemer med økologi, vakuumpakket eller ikke vakuumpakket, skrabeæg og sidste salgsdato, er ikke eksisterende for dem. Det at få mad i dag er et problem, der skal løses hver dag. På landet har man dog ofte nogle grønsager i haven, og majs på marken, måske nogle høns, eller en ko der kan malkes. Fattige i byen er meget dårligere stillet, mange har faste udgifter, for mere end det man kan tjene, gælden vokser for hver måned, og til sidst lukkes der for el og varme. Vi stod hos en familie, hvor en stor sød pige fortalte os, at hun fryser hver dag hjemme i lejligheden.
Alligevel er rumænerne noget af det flinkeste folkefærd jeg har mødt, altid tid til at tale, smilende og venlige, sætter altid det bedste på bordet, når man besøger dem. Det billede jeg får fra aviser og TV, passer ikke på dem jeg kender.
Men der er da ”brodne kar” I to landsbyer vi besøgte, var børn forsvundet, nogle onde mennesker stjæler børn, og bruger dem til prostitution og tiggeri i vesten. Nogle fattige mødre blev opfordret til at sælge deres piger, men det lykkes heldigvis sjældent.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar