mandag den 26. november 2012



Alene hjemme
Af Arne Hansen

Ca. 5 mil. rumænere tager hvert år til udlandet for  at finde lykken der. l jagten på status, penge og et bedre liv, er Vesteuropa det fortrukne mål.
En meget stor del af dem har børn, som bliver efterladt hos den ene af forældrene, eller hos en nær slægtning, hvis begge forældre rejser. Det kan også være en nabo, der tager sig af børnene.
Nye tal, fra 2011, viser at ca. 350.000 rumænske børn lever uden en far eller en mor. For mange af de efterladte børn, har det store omkostninger til følge. Selv om forældrenes intention er at hjælpe deres børn til bedre materielle vilkår eller en bedre uddannelse, så efterlades mange børn med store traumer, som for det meste aldrig bliver bearbejdet. Det at forældrene gør det for børnenes skyld, giver børnene skyldfølelse af, at det er deres skyld at far og mor er rejst, og derfor siger de ikke noget om deres følelser. For mange børn og unge ender det i druk, stofmisbrug og depression, og ikke så få vælger at begå selvmord.
I mange lande har rumænere et dårligt rygte, men det store flertal rejser til Europa for at arbejde, og for det meste er deres arbejde meget hårdt. Det er bare ikke så tit, det er dem man hører om.
Men bare det at efterlade sine børn og nærmeste familie, for at rejse til en uvis fremtid i udlandet, er ikke bare noget man gør for sjov. De fleste af forældrene kender de perspektiver, der er for deres børn, når de rejser, men hvad skal man gøre, når der ikke er mad til at mætte familien med.
Jeg synes det er tragisk, vi har fået ansvar for jorden og dens afgrøder, men af grådighed vælger mange at skrabe til sig selv, så man har meget mere end nok, og så efterlade en masse mennesker i sult, armod og nød.
Jeg tror ikke det var Guds mening, at det skulle udarte sig sådan, da Han efter skabelsen sagde:
”Forplant jer og bliv mange, så I opfylder jorden og underlægger jer den! I er herrer over fiskene, fuglene og alle de andre dyr på jorden.« 29Gud fortsatte: »Se! Jeg har givet jer alle de frøbærende planter på jorden og de forskellige frugttræer; dem skal I spise af. 30Og jeg har givet græsset og urterne til føde for dyrene og fuglene.« Det skete, som Gud havde sagt. 31Og Gud betragtede sit værk, og han glædede sig over det. Hermed sluttede den sjette dag. (1. Mos. 1:28-31).

Missionsforbundets skoleprojekt i Rumænien, er med til at imødekomme sådanne familier, hjælpen fra sponsorer i Danmark, gør ofte den forskel, at både far og mor kan blive ved familien i Rumænien.
Vi har desværre også oplevet at meget vanskeligt stillede familiers besværligheder, er blevet for store, og de ser ikke anden mulighed ens at efterlade børnene hos deres bedsteforældre.
Men langt de fleste har, gennem hjælpen fra Danmark, fået håb og tro på fremtiden, og har valgt at finde arbejde i Rumænien (hvilket er meget svært) og blive ved familien, eller valgt den næst bedste løsning, at kun en af forældrene rejser til udlandet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar